Theater Zuidpool: Der Tod des Empedokles

Sowieso gaat op vrijdag 20 februari naar theater De Brakke Grond. Hier speelt het gezelschap van Theater Zuidpool een theaterversie van Hölderlin’s Der Tod des Empedokles.
Hieronder volgt een beschrijving van dit toneelstuk, van de website van De Brakke Grond:

Uitzonderlijk experiment met beeld, muziek en taal
Der Tod des Empedokles is een onvoltooid treurspel van Friedrich Hölderlin (1770-1843). Zijn opzet strandde in drie onafgewerkte versies. Uit de drie ontwepren van Hölderlin stelde Zuidpool een vierde ontwerp samen. Deze Empedokles is een weigering om bestaande maatschappelijke, politieke en biologische grenzen te aanvaarden. Een intens afscheid en tegelijk een toekomstvisioen. Zuidpool speelt Empedokles in het oorspronkelijke Duits, met Nederlandse boventitels. Het gezelschap vertrekt vanuit de poëtische kracht en de muzikaliteit van de oorspronkelijke taal.

Empedokles
De Griekse filosoof Empedokles, die rond 440 voor Christus op Sicilië leefde, is een tot de verbeelding sprekende duizendkunstenaar. Als wetenschapper, dichter en denker schreef hij leergedichten over de vier elementen – water, lucht, aarde en vuur – , die worden samengevoegd en gescheiden door liefde en haat. Maar Empedokles was ook politicus in een woelige periode van spanningen tussen tirannie en democratie; hij was daarenboven een genezer en een zelfverklaard profeet die volgens een legende in de vulkaan de Etna zou zijn gesprongen om zijn goddelijkheid te bewijzen en zich te verenigen met de natuur.

De trailer kan je hieronder bekijken.

.

Kaartjes kosten voor studenten normaal gesproken €10,50.
Voor ingeschreven leden, die hun contributie voor dit jaar voldaan hebben kost het via Sowieso €6!

Theater De Brakke Grond vind je hier, vlakbij het PC Hooft- en Bungehuis:

Aanmelden via het formulier hieronder of via evenementen@svsowieso.nl. Aanmelden mogelijk tot 5 februari.

Bestuur

Het bestuur van Sowieso doet zijn best om jullie via deze website van alle nodige informatie te voorzien!

You may also like...